"Část lidí to z hecu pořád lepila, dnes bychom ten strom měli asi daleko větší. Ale říkal jsem si, že vzhledem k tomu, že už tak ty lidi otravují ty účtenky a ještě ten papír má v sobě nějaké škodlivé látky, tak proč bychom si měli ještě kazit to prostředí, ve kterém žijeme," uvedl Juřík.

Spousta lidí podle něj účtenku stále odmítá, někteří je nechávají různě ležet. Jen za papír do pokladny dal Juřík od konce minulého roku 5000 korun. "Je to obrovské množství papíru, úplně zbytečné," řekl.

Pokladna s EET podle něj většinou funguje bez problémů. "Někdy se stane, že není něco odesláno, dá se to zpětně udělat, ale zdržuje to, člověk na to musí myslet," uvedl Juřík.

Nejvíce jej v praxi omezuje povinnost do 48 hodin vyřešit nějaký technický problém. "Když to nefunguje, nějakým způsobem to dohlásit, odeslat. Ve chvíli, kdy na 48 hodin odejdu, pokud tu nemám technicky zdatného člověk, který má přístupy do kasy jako já, tak to není schopný nikdo místo mě udělat. Kdybych odjel na týden na dovolenou, už jsme mimo zákon. To je věc, která nefunguje, člověk žije v určitém strachu, že po 48 hodinách lidi neprovedou nějaký úkol a už jsme v problému," řekl Juřík.

Podle něj se také ukázalo, že data, která odesílá, se ne vždy shodují s těmi, které mají k dispozici úřady. "Když si zpětně na finančním portále zažádáme o výpis toho, co jsem odeslal, je to jiné než to, co jsem odeslal a co ukazuje pokladna," řekl.

Části lidí podle reakcí v hospodě účtenky stále vadí, někteří si je vezmou, když platí hromadně a poté si útratu rozdělují. "Ale nemám pocit, že by to někdo vyžadoval," uvedl. Podle Juříka, který v pohostinství podniká přes 20 let, ale nejde jen o EET. Podnikatelé musí podle něj řešit stále více administrativy, změny zákonů, daní. Vyžadují se po nich hlášení, kontroly a revize. Běžný živnostník, který nemá najaté odborníky, se podle Juříka již ve všem nedokáže orientovat.

EET byla zavedena loni v prosinci pro restaurační a ubytovací služby. Na začátku března odstartovala druhá vlna týkající se maloobchodníků a velkoobchodníků.