Radikální milice Ansar aš-Šaría stály podle Washingtonu za útoky na americký konzulát v Benghází z 11. a 12. září 2012. Při prvním útoku zahynuli dva Američané včetně velvyslance Chrise Stevense, který byl v Benghází ten den na návštěvě. Při druhé akci přišli o život dva američtí bezpečnostní pracovníci konzulátu.

Islamistická rada organizace Ansar aš-Šaría vládla od července 2014 v druhém největším městě v zemi Benghází. Tam posléze bojovala s Libyjskou národní armádou (LNA) generála Chalífy Haftara

Skupina Ansar aš-šaría uvedla, že o svém rozpuštění rozhodla kvůli těžkým ztrátám, které zlikvidovaly její vedení i množství jejích bojovníků. V prohlášení Ansar aš-šaría rovněž vyzvala revoluční síly v Benghází, aby se spojily a vytvořily jednotnou frontu.

V Libyi převládá chaos rozpoutaný skupinami, které se v roce 2011 podílely na svržení diktátora Muammara Kaddáfího. Dva hlavní protagonisté konfliktu, generál Chalífa Haftar stojící v čele LNA a Faíz Sarrádž, premiér tripoliské vlády podporované OSN, se však začátkem měsíce domluvili, že se spolu pokusí situaci na jihu země zklidnit. Kromě Haftarovy a Sarrádžovy vlády se o moc přetahuje řada uskupení a bojůvek včetně organizace Islámský stát (IS).