"Víme, že jedním z posledních míst, kam Abedi šel, byl byt v centru města a odtamtud se vydal na cestu do Manchesterské arény," uvedli šéf manchesterské policie Ian Hopkins a britský národní koordinátor boje proti terorismu Neil Basu ve společném prohlášení.

Byt v centru města podle nich Abedi zřejmě využil jako místo pro kompletaci výbušného zařízení, které následně odpálil v multifunkční hale.

Policii se podle Hopkinse a Basua podařilo dosud shromáždit řadu důležitých informací o Abedim, jeho kontaktech, způsobu sestrojení bomby, financování jeho činu i místech, na kterých se pohyboval.

Policisté nicméně stále potřebují další informace a od zveřejnění Abediho fotografií si slibují, že se je dostanou od veřejnosti. Ne zcela jasné je zatím stále to, kde se Abedi pohyboval v době od 18. května, kdy se vrátil z Libye do Spojeného království, do spáchání činu.

Na vyšetřování teroristického útoku se podle policie v současnosti podílí stále kolem tisíce příslušníků různých oddělení. Prioritou zůstává snaha zjistit, zda se na plánování útoku kromě Abediho podílel i někdo další.

Británie dnes snížila stupeň teroristického ohrožení z nejvyššího "kritického", který představuje bezprostřední nebezpečí, na "závažný", který považuje hrozbu útoku za velmi pravděpodobnou.