Nováček mezi místopředsedy Herman novinářům řekl, že jednání předsednictva už se jako ministr účastní, a funkce tak pro něj mnoho nových úkolů nepřinese. "De facto se mnoho nezmění. De iure je to potvrzení ze strany volitelů, že to chtějí, čehož si velmi vážím," uvedl.

Jeho cílem v nové roli je posílit proevropskou spolupráci se sesterskými stranami. Herman by také chtěl, aby se strana rozrůstala v regionech. "Měli bychom se více zaměřovat na ten růst a vzbuzovat v lidech naději, že to má smysl," prohlásil.

Šéf lidoveckého poslaneckého klubu Mihola sice ve volbě prvního místopředsedy podlehl Jurečkovi, při kandidatuře na řadového místopředsedu byl ale nejúspěšnější a získal 220 z 274 hlasů. Pro Benešíka hlasovalo 211 delegátů, Hermana podpořilo 202 a místopředsedu Sněmovny Bartoška 188 účastníků sjezdu. Roithová sice získala nadpoloviční počet hlasů nutný pro vstup do předsednictva, ale s podporou 152 delegátů skončila až pátá v pořadí.

Původně se o místopředsednické funkce ucházeli také poslanci Vít Kaňkovský a Jaroslav Klaška. Oba ale dnes před hlasováním svou kandidaturu stáhli.

Bělobrádek po zvolení předsednictva vyjádřil spokojenost s tím, že všichni členové vedení strany získali silný mandát. Je mu ale trochu líto, že v předsednictvu lidovců není žádná žena. "Jsme trochu genderově nevyrovnaní, to je jediné, co mě trochu mrzí. Ale nedá se nic dělat, asi jsme tu demokracii trochu podcenili," podotkl. V nadsázce dodal, že pokud by kvůli tomu zaznívaly na adresu lidovců výhrady, je připraven prohlásit se za ženu, protože pohlaví je sociální konstrukt.

Staronový šéf KDU-ČSL také uvedl, že vedení strany nebude chtít volební kampaň stavět na boji proti předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi. "Andrej Babiš pro nás není téma. Pro nás je téma dát co nejlepší nabídku voličům. Ať oni se rozhodnou, jaký styl politiky chtějí. Jestli chtějí něco normálního, něco, co je srozumitelné, a něco, co je standardní," řekl.