Demonstranti se sešli v městečku Giardini-Naxos, které sousedí s Taorminou. Přímo na místo konání summitu se kvůli přísným bezpečnostním opatřením nedostali. "Proti šéfům světa, kteří přinášejí nezaměstnanost, chudobu a bídu", "Proti sedmi hlavním hříchům" či "Vaše válka, vaši mrtví" stálo na transparentech, které protestující třímali v rukou.

"Jsme tady, abychom řekli mocným tohoto světa, že problémem naší společnosti nejsou migranti, ale fakt, že těmto lidem nedovolují, aby se začlenili," řekl agentuře AFP Ivan Santangelo, předseda studentské organizace, který dorazil z Neapole.

Protest se podle AFP obešel bez větších výtržnosti, jen na závěr vyvolala skupina dvou až tří desítek maskovaných demonstrantů konflikt s policií, která proti nim použila slzný plyn.

Podle organizátorů protestu se původně měly dostavit tři až čtyři tisíce lidí, mnoho z nich ale policie údajně zastavila v severosicilské Messině a odmítla je pustit dál na místo konání demonstrace. Některým prý policisté zabránili už na italské pevnině nalodit se na trajekt plující na Sicílii. "Některé mladé lidi poslali domů jen proto, že na sobě měli černou mikinu s kapucí," uvedla studentka Luca, která dorazila z Říma.

Italské úřady se snažily zabránit velkým demonstracím během summitu. V živé paměti totiž mají nepokoje, které doprovázely summit sedmi nejvyspělejších zemí světa a Ruska (G8) v roce 2001 v Janově, které si vyžádaly desítky zraněných a dokonce i smrt třiadvacetiletého Carla Giulianiho.