"Jediná síla, která dokáže, že se dá žít normálně, že se nemusíme stydět za to, co se děje tady, že se naše děti nebudou muset stydět, jak jsme se chovali v době, kdy se rozhodovalo o tak zásadní věci," řekl o koalici Bělobrádek. Spojenectví KDU-ČSL a STAN podle něj je zakotveno v evropských hodnotách, neobrací se k východu a nechce demontovat liberální parlamentní demokracii.

Pro koalici se vyslovil i předseda STAN Petr Gazdík, podle něhož podzimní volby určí budoucí směřování české společnosti. Ačkoliv ze zdá, že v nich zvítězí hnutí ANO, podle Gazdíka existují i jiné varianty. "Česká republika nemusí mít premiéra Andreje Babiše. Česká republika může mít premiéra Pavla Bělobrádka," uvedl.

Za vznik koalice se postavili i další lidovečtí představitelé, mimo jiné bývalý předseda Senátu Petr Pithart či šéf senátorského klubu KDU-ČSL Petr Šilar. Bělobrádek prohlásil, že předsednictvo strany jednomyslně podporuje dohodu se STAN.

Na sjezdu ale zaznívaly i kritické hlasy vůči spojenectví. Hovorka se vyslovil pro přijetí zástupců STAN na kandidátky KDU-ČSL, díky čemuž by subjektům ke vstupu do Sněmovny stačilo překonat pětiprocentní práh a ne jako v případě koalice dvojnásobnou hranici. "Myslím, že lidé, kteří podporují nás nebo STAN, tak nás budou volit, ať už to bude koalice nebo kandidátka KDU-ČSL s podporou starostů," řekl.

Proti koalici se vymezil i uherskohradišťský delegát Petr Švehla. "Strana, která je na vzestupu, nemá zapotřebí, aby se s někým spojovala," řekl. Pražský delegát Pavel Mareš zase varoval před hrozbou desetiprocentního volebního prahu.

Bělobrádek a Gazdík podepsali dohodu o vzniku volební koalice v dubnu, v květnu bylo představeno společné logo lidovců a starostů. Dnešní sjezd musí ještě vznik koalice potvrdit.