Člen bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) Weber jednal před zahájením sjezdu s lidoveckým předsedou Pavlem Bělobrádkem o aktuální situaci v Česku a o nedávné politické krizi. "V Bavorsku se velmi zajímáme o to, co se v Česku děje. Potřebujeme stabilitu, silné vedení založené na hodnotách," řekl.

"Nelze řídit zemi jako firmu. Země je založena na demokracii, na hodnotách, na zapojení lidí, na diskuzi. A nemůže tady být velký šéf, který rozhoduje jako ve firmě, tak demokracie nefunguje. A proto spoléháme na úspěch KDU-ČSL, že zachová v Česku přístup založený na hodnotách," uvedl Weber.

V projevu před delegáty sjezdu pak Weber kritizoval kromě Babiše také českého prezidenta Miloše Zemana. Do Zemana se opřel kvůli jeho nedávnému setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, kde Zeman nevhodně žertoval o likvidaci novinářů. "Takové vtipy o základních hodnotách, na niž stojí Evropská unie, by měly být jednoznačně odmítnuty," prohlásil Weber. "Hodnoty, které zastával Václav Havel, si zaslouží více respektu," dodal za potlesku sálu.

Putin si podle Webera přeje rozšiřovat vliv Ruska a k tomu se mu hodí slabá Evropa. Stejně tak nový americký prezident Donald Trump nechce ekonomicky silnou EU, protože pro něj jsou na první místě Spojené státy. Hlasy oslabující Evropu však zaznívají také zevnitř EU, dodal Weber. Zmínil neúspěšnou prezidentskou kandidátku Marine Le Penová, představitele silně euroskeptické polské strany Právo a Spravedlnost (PiS) a také Zemana s Babiše. "Jsou to volení politici, kdo v Evropě přijímají rozhodnutí, ne byrokraté," zdůraznil Weber a vyzval Zemana a Babiše, aby s výpady vůči EU přestali.

KDU-ČSL, je stejně jako CSU a její sesterská CDU německé kancléřky Angely Merkelové, v rámci Evropského parlamentu součástí EPP. Weber proto na jejím sjezdu vystupuje jako zástupce spřízněné strany evropské strany. Kromě něj do Prahy přijel také předseda slovenského Křesťanskodemokratického hnutí (KDH) Aloiz Hlina. Maďarskou stranu Fidesz reprezentuje místopředseda parlamentního zahraničního výboru Zsolt Csenger-Zalán

Lidovecký sjezd zahájila česká hymna v podání operní pěvkyně Dagmar Peckové a pianisty Ondřeje Gregora Brzobohatého následovaná Ódou na radost, která je hymnou Evropské unie a svatováclavským chorálem. Na dvoudenním zasedání budou delegáti KDU-ČSL rozhodovat o volebním spojenectví s hnutím Starostové a nezávisí (STAN) a volit si nové vedení.