Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví se může počet obětí ještě zvýšit, protože někteří ranění jsou v kritickém stavu a s některými nemocnicemi se nelze spojit.

Agentura AFP informovala, že ozbrojená skupina blízká vládě národní jednoty se dnes zmocnila vězení na jihu Tripolisu, kde jsou uvězněni hlavní představitelé režimu autokratického vůdce Muammara Kaddáfího. Při útoku zahynuli údajně dva dozorci, další osud vězňů není známý.

Mezinárodně uznaná vláda bojuje o moc ještě s kabinetem na východě Libye, který je spojený s generálem Chalífou Haftarem. Ten ale na začátku května souhlasil, že s premiérem mezinárodně uznané vlády Faízem Sarrádžem začne spolupracovat na vyvedení země z krize.

Libye je v chaotickém stavu i šest let po skončení občanské války. Kromě tří vlád se o moc přetahuje řada dalších uskupení, včetně organizace Islámský stát (IS). Nestabilitě předcházela dlouhá vláda Muammara Kaddáfího, kterého v roce 2011 svrhlo povstání podpořené nálety koalice západních států.

Rozvrácení Libye zneužívají zločinecké sítě pašeráků lidí, které ze země vypravují do Evropy většinu lodí s africkými migranty.