"Samozřejmě v tom musí být zapojeno Rusko, stejně jako tam samozřejmě musí být zapojen Írán. O tom panoval široký konsensus," uvedla Merkelová k řešení syrského konfliktu, který trvá už šest let a vyžádal si přes 300.000 obětí.

Novou hybnou silou v řešení syrského konfliktu by mohlo být zapojení USA po nástupu nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Uvedl to v souvislosti s nynějším summitem nejmenovaný francouzský diplomat, jehož citovala agentura Reuters.

Trump si po nástupu do úřadu stanovil jako jednu z priorit boj proti hnutí Islámský stát (IS), proti němuž bojují všechny strany v syrské válce. Také nový francouzský prezident Emmanuel Macron, který je jedním z účastníků summitu G7, má v prioritách zahraniční politiky boj s IS.

V Libyi, kde rovněž trvá několik let občanská válka, je podle Merkelové třeba podpořit vytvoření jednotné vlády. K tomu ale podle kancléřky musí k jednomu stolu zasednout i spojenci obou stran konfliktu, tedy Spojené arabské emiráty a Egypt, stejně jako Katar a Turecko.

nob šeb