"Je tady jedna otevřená otázka, a to americký postoj k pařížské dohodě. Všichni ostatní potvrdili bezvýhradný souhlas s dohodou," řekl Gentiloni s tím, že Trump je tak mezi účastníky summitu G7 jediný, kdo dohodu nepodpořil.

Německá kancléřka Angela Merkelová podle Reuters debatu na summitu o klimatu označila jako kontroverzní. Uvedla, že ostatní země G7 se Washington snažily přesvědčit, aby dohodu podpořil.

Hospodářský poradce Bílého domu Gary Cohn dnes prohlásil, že Trumpův náhled na klimatickou dohodu se po diskuzi na summitu nadále vyvíjí a že v konečném verdiktu budou mít prioritu americké zájmy. "Přijel sem, aby se dozvěděl více, aby byl moudřejší. Jeho pohledy se vyvíjejí, což je přesně tak, jak by mělo být. Základem pro jeho rozhodnutí nakonec bude to nejlepší pro Spojené státy," řekl Cohn.

Dokument o celosvětové ochraně klimatu loni v září odsouhlasila administrativa nyní již bývalého amerického demokratického prezidenta Baracka Obamy, čímž byl ratifikační proces v USA formálně ukončen. Protože ale o dohodě nehlasoval Senát USA, tak není pro USA právně závazná, republikán Trump ji tedy může vypovědět.

Zda tak učiní, ale stále není jasné, konečné rozhodnutí opakovaně odkládá. Ještě během volební kampaně přitom dohodu označil za nevýhodnou pro USA a slíbil ji zrušit, pokud se stane prezidentem.