Slovenský šéf diplomacie Miroslav Lajčák řekl, že by přece jen uvítal, kdyby prezident Spojených států Donald Trump tento týden na summitu NATO zmínil článek pět Severoatlantické smlouvy, který útok na jednoho člena považuje za útok na celou alianci.

"Z optimistické interpretace jeho slov vychází, že závazek podle článku pět je tak samozřejmý, že není nutné ho zmiňovat, i tak bych ale uvítal, kdyby ho zmínil," řekl Lajčák.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó naopak řekl, že Trump o splnění závazků USA hovořil a že to samé prezident USA očekává od Evropanů. "To, co jsem od něj včera (ve čtvrtek) na jednání slyšel, mě uklidnilo," řekl Szijjártó s odkazem na čtvrteční summit NATO.

Szijjártóův polský kolega Witold Waszczykowski pak prohlásil, že důkazem platnosti amerických obranných závazků je přítomnost jednotek v Polsku. "To je mnohem lepší než jen zmínka o článku pět," řekl Waszczykowski.

Ještě před summitem NATO americký ministr zahraničí Rex Tillerson novinářům řekl, že Trump pátý článek podporuje. Během volební kampaně sice Trump hovořil o tom, že USA nemusejí přispěchat na pomoc napadeným členům aliance, pokud nevydávají dostatek peněz na armádu, později se ale za bezpečnostní záruky ze strany Washingtonu postavil. Americký prezident však nadále naléhá na členské země, aby odváděly dohodnutá dvě procenta HDP na obranu. V současné době tak většina zemí včetně České republiky nečiní.