Crowdfundingová kampaň pro lázně Jeseník (původně Gräfenberg) byla v těchto dnech spuštěna na stránkách www.hithit.com. "Areál jesenických lázní patří k nejrozlehlejším v ČR a nabízí odpočinek a zvelebené přírodní prostředí všem bez rozdílu a zdarma. Rozhodli jsme se tento komunitní rozměr zohlednit a nabídnout veřejnosti možnost podpořit proměnu dalšího místa přímo na promenádě. Na výsledek souboje mezi gräfenberským patriotismem a tradiční místní skepsí jsme sami velmi zvědaví," uvedl iniciátor projektu Tomáš Rak.

Společnost Vincenze Priessnitze, která kampaň vyhlásila, pečuje o odkaz zakladatele lázní včetně obnovy drobných památek, stála například za vznikem populárního balneoparku. Cílová částka kampaně s názvem Kde pramení moudrost je 155.500 korun, sbírka potrvá až do 2. července. Zájemci mohou přispět nejméně stokorunou, přispěvatelé obdrží odměny ve formě knih, ale i procedur či pobytu v lázních. "Za desetitisícové částky se pak dárcům nabízí i možnost být uveden na pamětní desce u obnoveného pramene," doplnila mluvčí lázní.

Sophiin pramen, který je posledním ze zaniklých pramenů na Ripperově promenádě, vznikl v roce 1899 a nesl jméno manželky zakladatele lázní Vincenze Priessnitze. Později byl přejmenován na pramen Na Kolonádě, již několik desítek let je zcela nenápadným zchátralým pomníkem. V lázeňském areálu na úpatí Studničního vrchu je šest desítek pramenů, které Priessnitz využíval ke svým procedurám. Za posledních 15 let se podařilo z těchto 60 pramenů opravit dvě desítky.

Jesenické lázně se specializují na léčení horních a dolních cest dýchacích, potíží krevního oběhu či nervové soustavy. Za svou existenci a proslulost vděčí Vincenzi Priessnitzovi, jenž v roce 1822 založil první vodoléčebný ústav na světě. Podle jeho vzoru vznikly desítky vodoléčebných ústavů po celé Evropě. Oficiálně lázně v Jeseníku vznikly v roce 1838.