Svijanský zámek vznikl z původní renesanční tvrze, kterou vystavěl stejně jako nedaleký pivovar v polovině 16. století Jaroslav z Vartemberka. Po bitvě na Bílé hoře zámek už nesloužil jako šlechtické sídlo, byl jen správní budovou. Objekt chátral, nejvíc dostal zabrat za socialismu, kdy prošel necitlivou přestavbou a léta sloužil jako ubytovna.

Před třemi lety památku získal Pivovar Svijany. S pomocí norských fondů mu za 60 milionů korun vrátil podobu z přelomu 17. a 18. století, tedy takovou, jakou měl za Valdštejnů. Návštěvníkům se zámek otevřel loni v červnu, v první sezoně ho navštívilo 10.000 turistů. S využitím zámku i pro ubytování počítal pivovar od začátku rekonstrukce. Hotel a restaurace vznikly v druhé etapě oprav.

Expozice ve svijanském zámku představuje nálezy z blízkého okolí i zajímavosti odhalené při opravě samotného zámku. Patří k nim třeba více než 3000 let stará bronzová jehlice, středověká pec na chleba nebo tajná chodba. Nejcennějším exponátem je bronzový poklad takzvaných svijanských labutěk, umělecky zpracovaných předmětů z 9. a 10. století před naším letopočtem. "Jsou to kultovní předměty," řekl archeolog Petr Brestovanský. Cenná je také velká kaple sv. Jana a Pavla, která vznikla z rytířského sálu. Podle památkářů patří k tomu nejcennějšímu na zámku.

Liberecký kraj patří k turistickým regionům s největší kapacitou ubytování v Česku. Podle informací ČSÚ bylo v kraji na konci loňského roku 904 ubytovacích zařízení, která disponovala nejméně pěti pokoji s deseti lůžky. Kraj tak má v Česku nejvyšší počet ubytovacích zařízení v přepočtu na 10.000 obyvatel. Celkem je v kraji 43.560 lůžek, z toho hotely nabízejí přes 12.900 lůžek a penziony dalších téměř 11.800 lůžek. Téměř 6400 lůžek je podle ČSÚ v kempech a chatových osadách.