Taliban zaútočil na základnu v lokalitě Šáh Vali Kút severně od města Kandahár kolem 1:30 místního času, bitva trvala až do rána. Taliban uvedl, že při útoku přišlo o život 35 afghánských vojáků a dalších osm bylo zraněno.

Jedná se již o druhý útok na armádní základnu v Šáh Vali Kútu tento týden; při tom prvním zahynulo v noci na úterý deset afghánských vojáků a 12 útočníků. V noci na čtvrtek usmrtili příslušníci Talibanu v bojích v provincii Kandahár nejméně 13 afghánských vojáků.

Provincie Kandahár se stejnojmenným hlavním městem, která se nachází asi 450 kilometrů jižně od Kábulu, je tradiční baštou Talibanu. V uplynulých letech byla opakovaně dějištěm střetů mezi afghánskými bezpečnostními silami a povstalci.

Afghánistán od odchodu většiny zahraničních bojových jednotek v roce 2014 čelí mnoha politickým a bezpečnostním problémům. Prezident Ašraf Ghaní se potýká se stále častějšími povstaleckými akcemi islamistického hnutí Taliban, které usiluje o svržení vlády, a na jihu země s novou teroristickou skupinou, která je spřízněna s organizací Islámský stát. Vláda podle odhadů USA kontroluje jen asi 60 procent území této neklidné středoasijské země. Okolo 13.000 vojáků NATO v současné chvíli pomáhá cvičit afghánské bezpečnostní síly proti Talibanu a dalším skupinám.

Od začátku letošního roku zahynulo při střetech s islamisty více než 1000 příslušníků afghánských bezpečnostních sil. O život přišlo i více než 700 civilistů. Uvádějí to afghánští činitelé a úřad amerického zvláštního generálního inspektora pro obnovu Afghánistánu (SIGAR). Podle OSN také dalších přibližně 75.000 Afghánců od ledna opustilo své domovy.