Debatu může komplikovat rozmanitost očekávání a představ, s nimiž účastníci jednání spojují. Hostitelská země chce diskutovat zejména o problémech migrace, proto podle médií italská vláda za místo summitu zvolila sicilskou Taorminu, ležící nedaleko hlavní migrační trasy ze severní Afriky do Evropy.

Francouzská a německá delegace očekávají diskusi o transatlantickém obchodu a dopadu klimatických změn. Trump přijel do Itálie jednat hlavně o společném boji s terorismem, což je úkol, který po manchesterském masakru nepochybně podpoří i britská premiérka Theresa Mayová. Japonská delegace chce nastolit problém agresivního chování Severní Koreje.

Rozhovory státníků mají být podle tradice neformální, nesvázané protokolem. Přesto podle agentury Reuters na summit dopadá stín čtvrtečního jednání států NATO, na němž Trump spojencům trpce vyčetl nedostatečné financování společné obrany.

Americký prezident v Taormině v sobotu ukončí devítidenní zahraniční cestu, první po nástup do funkce. Šéf Bílého domu, který po cestě s novináři příliš nekomunikuje, dnes summit G7 komentoval na svém oblíbeném twitteru: "Jsem připraven zabývat se s vůdci G7 mnoha otázkami včetně hospodářského růstu, terorismu a bezpečnosti". Zámořská cesta byla prý úspěšná. "Vydělali a ušetřili jsme USA miliardy dolarů a (vytvořili) miliony pracovních míst", napsal prezident, jenž navštívil Saúdskou Arábii, kde ho čekali účastníci arabské a muslimské vrcholné schůzky, Izrael, Palestinu, Řím a Vatikán a který ve čtvrtek v Bruselu jednal s představiteli Evropské unie a absolvoval summit Severoatlantické aliance.