Návrh rozpočtu je podle koaličních sociálních demokratů šitý horkou jehlou. Podle ministrů za ČSSD chybí miliardy mimo jiné na spolufinancování fondů EU nebo na investice. Více peněz požadují ministryně školství Kateřina Valachová, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík i ministr vnitra Milan Chovanec.

"My jsme to připravovali několik měsíců, rozpočet byl konzultován v koalici," řekl Babiš ČTK.

Stejně se vyjádřilo i ministerstvo. "Ministerstvo financí plně reflektuje všechny priority vlády v sociální oblasti, a to za nepřekročitelného předpokladu zachování plánovaného schodku ve výši 50 miliard korun. Dnešní vyjádření některých ministrů na adresu tohoto návrhu nejsou ničím jiným, než matením veřejnosti a slibováním nesplnitelného," uvedl úřad.

Všechny priority, které ČSSD zmiňuje, ministerstvo podle svého vyjádření do návrhu zapracovalo. Návrh rozpočtu podle MF tak počítá jak s valorizací penzí o 500 Kč, tak s růstem mezd zaměstnanců veřejného sektoru, a to od 1. listopadu letošního roku.

Ministři za ČSSD podle MF představili řadu dalších požadavků, které ministerstvo vyčíslilo na zhruba 30 miliard korun. "Vzhledem k tomu, že se shodujeme na nepřekročitelném deficitu ve výši 50 miliard korun, budu se jednotlivých ministrů na blížících se jednáních ptát na to, zda a kde hodlají ušetřit ve svých vlastních kapitolách," uvedl ministr financí Ivan Pilný (ANO). Návrh rozpočtu označil za kvalitní.

Babiš podotkl, že i v předchozích letech byly rozdíly mezi představami jednotlivých resortů a nánvrhem ministerstva financí kolem sta miliard korun, nakonec se ale podařilo dospět k dohodě. I nyní tak podle něj bude věc předmětem jednání, která potrvají až do konce září.

Bývalý ministr přitom kritizoval jednotlivé resorty za to, jak se státními prostředky zacházejí. "Ministři se chovají rozpočtově neodpovědně. K dubnu 2017 nečerpali z už schválených minulých rozpočtů jenom z českých peněz 47 miliard. Za další, katastrofálně čerpají evropské peníze," řekl. "Všichni mají velké oči, ale nedělají vůbec nic, aby šetřili a hledali vnitřní rezervy. A potom ani nečerpají rozpočet," uvedl.

Rozpočet podle MF počítá s posilováním bezpečnosti a protiteroristickými opatřeními, ministerstvu obrany i vnitra proto rozpočet stoupne. V případě školství MF navrhuje desetiprocentní nárůst tarifů učitelů, přidání jedné miliardy korun na podporu sportu nebo 1,6 miliardy na kariérní řád učitelů.

MF odmítlo i kritiku ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), že má nedostatek peněz na výstavby zařízení sociálních služeb. Podle ministerstva financí MPSV dlouhodobě nečerpá na tyto výstavby a rekonstrukce ani současný rozpočet.