Zmíněný americký činitel řekl, že torpédoborec USS Dewey proplul pásmem 12 námořních mil kolem útesu Mischief, který patří do řetězce Spratlyho ostrovů, jež si zčásti, případně úplně vedle Číny nárokují i Tchaj-wan, Filipíny, Vietnam a Brunej. Čína na útesu zbudovala umělý ostrov s vojenskou základnou, která má k dispozici přístav a přistávací dráhu.

Čína dnes uvedla, že americká loď vplula bez povolení do čínských teritoriálních vod. "Čína vyzývá Spojené státy, aby napravily svou chybu a zdržely se v budoucnu podobných hlídkových akcí," uvedl na dnešní tiskové konferenci mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lu Kchang. "Tyto akce mohou způsobit vzdušné či námořní nehody," dodal.

Podle Pekingu Spojené státy riskují, že budou přerušena jednání mezi státy, které mají své zájmy v oblasti Jihočínského moře. Mluvčí čínského ministerstva obrany Žen Kuo-ťiang prohlásil, že Peking předložil Spojeným státům kvůli hlídkové plavbě oficiální protest. Takovéto plavby neprospívají míru a stabilitě v Jihočínském moři, řekl.

Peking si nárokuje téměř celé Jihočínské moře, kudy vedou významné námořní trasy a pod jehož dnem se mohou nacházet velké zásoby ropy a zemního plynu. Nároky na určité oblasti si činí i Brunej, Filipíny, Malajsie, Tchaj-wan a Vietnam.

Washington kritizuje Peking, že v Jihočínském moři buduje umělé ostrovy, na nichž staví majáky, přistávací dráhy pro letadla a další zařízení, která jsou využitelná i k vojenským účelům. USA se obávají, že by Čína mohla tato zařízení využít k omezení svobody plavby a přeletů v oblasti.