Sudetoněmecké krajanské sdružení zastupuje zájmy Němců, kteří museli po druhé světové válce opustit Československo. Loni se jeho sjezdu jako první člen české vlády oficiálně zúčastnil ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). "Považuji to za provokaci a ponížení českých obětí fašismu," napsal dnes ČTK předseda KSČM Filip k avizované návštěvě Bělobrádka.

Šéf české diplomacie a Bělobrádkův kolega z vlády Zaorálek v textové zprávě pro ČTK uvedl, že vicepremiér na sjezdu bude reprezentovat svou stranu, ne vládu. "Pan Bělobrádek se účastní této akce jako předseda KDU-ČSL v rámci spolupráce s partnerskou CSU, nikoliv jako zástupce vlády," uvedl ministr. Stejně argumentoval i loni v případě Hermana.

"Po sedmdesáti letech od skončení války by to již neměla být nijak šokující informace. Vnímám to jako gesto, že minulost je uzavřena a nenecháme se jí zatěžovat a omezovat," sdělil Gazdík ČTK.

"Je to v pořádku a má to smysl. Budoucnost je v komunikaci a v dialogu, na tom není nic špatného," uvedl Ženíšek. Sám sjezd navštívil v minulosti několikrát, je přesvědčen o tom, že díky lidem, kteří na sjezd sudetských Němců jezdili a mluvili o tom, že situaci a vzájemné vztahy by zlepšilo, kdyby nebyla překážka majetkových požadavků, je nyní dialog mnohem jednodušší a zaměřený do budoucna.

Bělobrádek na 68. sjezdu, který se uskuteční 3. a 4. června, stejně jako jeho vládní kolega přednese projev. Nebude to poprvé, co v takovém prostředí sudetské Němce osloví. Už před dvěma lety český vicepremiér poslal video se svou zdravicí, kterou tehdy sjezd přivítal potleskem.

"To, že ústavní špičky dosud nekomunikovaly přímo s těmito subjekty, mělo svůj důvod a může to jen rozjitřit atmosféru vzájemných vztahů Čechů a Němců," myslí si místopředseda komunistů Jiří Dolejš. ČTK napsal, že lidovci dávají podporou sdružení sudetských Němců, ke které ale nemají jasný ústavní mandát, a vyvolávají v době před volbami diskusi o tom, zda tato zahraničněpolitická pozice není sporná z pohledu českých zájmů.