Reagoval tak na výroky, súdánského prezidenta Umara Bašíra, který v úterý obvinil Káhiru z toho, že podporuje protivládní povstalce v Súdánu. Zdůvodnil to tím, že súdánské bezpečnostní složky u povstalců v západosúdánském Dárfuru našly egyptská obrněná vozidla.

"Nespikli bychom se proti nikomu, natož proti naší rodině či sousedům," řekl Sísí během dnešní tiskové konference v egyptské metropoli, které se zúčastnil i rakouský kancléř Christian Kern.

Mezi Súdánem a Egyptem v posledních měsících panuje napětí kvůli sporu o území na jihu Egypta a neshodám ohledně hospodářské a vízové politiky. Súdánský ministr zahraničí má přitom příští týden navštívit Káhiru s cílem zlepšit diplomatické vztahy obou zemí.

Bašír, na kterého na základě obžaloby z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti v Dárfúru v roce 2009 vydal Mezinárodní trestní soud (ICC) zatykač, válčí na jihu země s povstaleckými skupinami již několik let.

Spojené státy začátkem roku uvedly, že ukončí ekonomické sankce vůči Súdánu, pokud bude Chartúm usilovat o ukončení vleklého konfliktu. Vývoj situace odborníci budou přezkoumávat v červenci.