Policie podle Chovance přesto ještě preventivně posílí svou přítomnost v místech s větší koncentrací lidí, tedy i na kulturních, společenských a sportovních akcích. "Vyšší ochrana měkkých cílů je naše priorita, a s pořadateli veřejných akcí proto pravidelně komunikujeme," uvedl Chovanec.

Pražská policie bude podle mluvčího Jana Daňka při plánování bezpečnostních opatření spolu s pořadateli například sportovních akcí věnovat větší pozornost i pyrotechnickým kontrolám. Důraz bude kladen také na bezpečnostní prohlídky návštěvníků při vstupu na akci, které jsou ale v kompetenci pořadatelů. Samozřejmostí je větší počet policistů, kteří budou na akce dohlížet a budou ozbrojeni i samopaly, uvedl Daněk na policejním webu.

Chovanec doplnil, že česká strana bude informace o vyšetřování útoku v Manchesteru průběžně vyhodnocovat a v případě potřeby se ihned sejde společná zpravodajská skupina nebo bezpečnostní rada státu.

Mluvčí vlády Martin Ayrere na twitteru uvedl, že premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je ve spojení s ministrem vnitra. Současně potvrdil Chovancovo tvrzení, že vláda nemá informace o tom, že by ČR hrozilo bezprostřední nebezpečí.

Výbuch po koncertu americké zpěvačky Ariany Grandeové si vyžádala 22 mrtvých a šest desítek zraněných. Britská policie událost vyšetřuje jako terorismus.

V Česku platí od loňského března první stupeň ohrožení terorismem, který občany nabádá ke zvýšené bdělosti a představuje nejnižší z možných ohrožení. Vláda ho schválila v reakci na teroristické útoky na bruselském letišti. Policii tehdy v ulicích dva měsíce pomáhali také vojáci. Od konce loňského května se o bezpečnostní opatření starají sami policisté.