Teplotní maximum pro 19. květen dnes bylo překonáno nebo vyrovnáno na 27 stanicích, které měří teplotu 30 a více let. Rekordy padly zejména na stanicích v západní polovině Čech.

Nejstarší rekord pro dnešní den padl v Českém Krumlově-Přísečné. V roce 1945 tam naměřili 26,3 stupně Celsia, dnes tam bylo o sedm desetin stupně tepleji. Ve Strakonicích, kde dnes naměřili 27,2 stupně, padl rekord z roku 1953. Ze stejného roku pocházelo i maximum překonané v Aši. Dnes se tam ručička teploměru vyšplhala na 26,6 stupně Celsia, tedy o šest desetin stupně výše než před 64 lety.

Kromě Řeže se teploty dostaly nad 29 stupňů také v Tuhani na Mělnicku, kde meteorologové naměřili 29,2 stupně Celsia. Přesně 29 stupňů bylo v Plzni-Bolevci a Neumětelech na Berounsku.

V sobotu už bude podle předpovědi ČHMÚ výrazně chladněji. Změnu přinese zvlněná studená fronta, bude postupovat přes české území k východu. V Čechách se budou teploty pohybovat mezi 14 a 18 stupni, na Moravě a ve Slezsku ještě mezi 18 až 22 stupni Celsia.