"Chci podpořit politickou kulturu, tak jak ji prosazuje sociální demokracie, proto rezignuji na funkci ministryně školství," uvedla. Předtím na tiskové konferenci o dalším financování sportu oznámila, že neodstoupí, že se nezříká své politické odpovědnosti a vyčká, zda ji bude schopna obhájit. Poté mluvila o okolnostech s premiérem a předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou. Rezignaci mu nabídla sama. "Moje osobní rozhodnutí je nezvratné," řekla novinářům Valachová. Nechce, aby aktuální situace na ministerstvu, byla zneužívána v "politických půtkách" nebo v předvolební argumentaci vůči ČSSD. O možném nástupci s premiérem nemluvila.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) poděkoval Valachové za odpovědné rozhodnutí, které je v zájmu slušné politické kultury. Prezident Miloš Zeman se s ministryní setká po svém příletu z Číny, sdělil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Z návštěvy se vrátí 18. května.

Valachová podá rezignaci k 31. květnu, tedy v den, kdy má Senát projednávat kariérní řád. Nechce, aby kvůli vyvození její politické odpovědnosti utrpělo školství. Doufá, že ještě kariérní řád prosadí.

Kvůli obvinění v souvislosti s dotačními programy ministerstva školství pro sport je od pátku ve vazbě náměstkyně úřadu Simona Kratochvílová. Ve vazbě skončil i předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta.

Ministryně dnes na tiskové konferenci řekla, že v minulých měsících na ministerstvu nařídila několik mimořádných kontrol a opatření v sekci sportu. "Byla screeningována e-mailová komunikace zaměstnanců odboru sportu s výsledkem zachycení tří osob. Vedle toho jsem řešila dvě podezření na střet zájmu," řekla. Policie podle ní vstoupila do této interní kontroly. "Některé osoby, které byly zjištěny touto kontrolou se překrývají s osobami, o které se zajímá policie ČR, ale protože jsem předala všechny tyto rozpracované materiály, bohužel nemůžu sdělit v tuto chvíli bližší podrobnosti," dodala Valachová.

Dnes také oznámila, že pozastavila poskytování dotací pro sportovní organizace a svazy. Investiční program, kterého se týká aktuální kriminální kauza kolem fotbalové asociace, zruší. Zároveň zdůraznila, že sportovním svazům včetně fotbalové asociace letos ministerstvo na základě jeho vlastních kontrol a zpřísnění podmínek zatím nevyplatilo "ani korunu".