Stranických primárek se po celé zemi zúčastnily zhruba dva miliony stoupenců PD, z nichž více než 70 procent podpořilo Renziho, uvedla agentura DPA na základě předběžných výsledků. Protikandidáty Renziho byli ministr spravedlnosti Andrea Orlando a Michele Emiliano, guvernér jihoitalské Apulie.

Jedenačtyřicetiletý Renzi podal v prosinci demisi na post premiéra kvůli prohře v referendu o reformě ústavy, kterou chtěl prosadit ve snaze zlepšit v zemi těžkopádný politický systém. Předsedou vlády se pak stal tehdejší ministr zahraničí Paolo Gentiloni, který je rovněž členem Demokratické strany.

V únoru Renzi rezignoval také na vedení Demokratické strany. Stalo se tak kvůli sporu mezi straníky věrnými Renzimu a jeho odpůrci z levicového křídla strany. Renzi ale ihned prohlásil, že bude kandidovat znovu. Podle analytiků chtěl svým krokem posílit své postavení v rozštěpené straně.

Parlamentní volby čekají Itálii v květnu 2018. Demokratická strana nyní v průzkumech veřejného mínění zaostává za populistickým Hnutím pěti hvězd, které zpochybňuje členství země v eurozóně. Podle agentury Reuters to ale vypadá, že žádná ze stran v současné době nemá šanci získat dostatek křesel v parlamentu, aby mohla vládnout sama.