Operace následovala po smrti francouzského vojáka v oblasti z tohoto měsíce. Příslušníci francouzské armády podnikli letecké i pozemní útoky proti extremistům, kteří se ukrývali v lese na hranice mezi Mali a Burkinou Faso. Francouzská armáda neuvedla, k jaké skupině radikálové patřili.

V roce 2012 etničtí Tuaregové v Mali zahájili povstání s cílem vytvořit nový stát. Do povstání se ale pak vmísili stoupenci teroristické organizace Al-Káida, kteří se zmocnili měst na severu a začali tam uplatňovat islámské právo šaría. Francouzské vojenské jednotky teroristy z území vytlačily o rok později, radikálové ale v oblasti dál útočí. V pátek Mali prodloužilo výjimečný stav o dalších šest měsíců ve snaze potlačit útoky islamistů a další násilnosti.

Násilnosti se vystupňovaly také v sousední Burkině Faso, kde si lednový útok v metropoli vyžádal téměř tři desítky obětí. Místní vláda je přesvědčena, že nová islamistická skupina Ansar islám využívá pohraniční les Foulsaré jako základnu k útokům.

Francie do oblasti vyslala asi 4000 vojáků k bojům proti islámským radikálům. V Mali působí více než 10.000 příslušníků mírových sil OSN, mezi nimiž jsou i čeští vojáci.