Během noci na dnešek v Česku napršely maximálně tři litry na metr čtvereční, uvedl ČHMÚ. Také dnes se podle předpovědi mají přeháňky vyskytovat pouze ojediněle.

Hladiny ještě v sobotu odpoledne rostly na dolních tocích Opavy a Moravy tím, jak sem dotékala voda z horních částí jejich povodí. Opava v Děhylově na Opavsku kulminovala na povodňovém stupni pohotovosti během sobotního večera, hladina Moravy vystoupala na čtyřech měřicích místech maximálně na nejnižší stupeň bdělosti a v Lanžhotě na Břeclavsku u hranic se Slovenskem kulminovala kolem 440 centimetrů v noci na dnešek.

Vedle Lanžhotu zůstávala podle meteorologů povodňová bdělost kolem 11:30 ještě na Odře v ostravském Svinově a Bohumíně, na Opavě ve stejnojmenném městě a také v Děhylově a ještě na Lučině u vodní nádrže Žermanice.

Podle vodohospodářů platil dnes ráno také stupeň pohotovosti na Opavě v Držkovicích na Opavsku a bdělost na říčce Krasovce v Radimi na Bruntálsku. "Další srážky očekáváme až v pondělí či v úterý. Navíc v minimálním rozsahu. Proto by hladiny měly dál klesat," řekla ČTK mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Mimo stupně povodňové aktivity se dostaly v noci na dnešek také hladiny řek ve Zlínském kraji. Na Bystřičce a Velké Stanovnici na Vsetínsku ještě v sobotu ráno platila povodňová pohotovost, do normálu se Bystřička dostala v sobotu vpodvečer, Stanovnice před půlnocí.