Tři tornáda se přehnala v sobotu odpoledne a večer místního času oblastí východně od texaské metropole Dallasu. Nejvíce zasaženo je město Canton, které leží asi 100 kilometrů od Dallasu.

Podle amerických médií tornáda zničila řadu domů v okresech Henderson, Van Zandt a Rains. Dálnice v celé oblasti policie uzavřela, neboť meteorologové hlásí možný výskyt dalších tornád a ta, která se oblastí již přehnala, převracela na dálnici auta.

Úřady okresu Van Zandt původně informovaly o nejméně pěti obětech tornád v Texasu, starostka Cantonu ale později uvedla v bilanci čtyři mrtvé. Důvod rozporuplných údajů nebyl vyjasněn.

Záchranáři v oblasti nadále pátrají po možných přeživších a obětech živlu. Podle místních úřadů by tak bilance obětí tornád ještě mohla stoupnout.

"Tornádo udeřilo jen kilometr a půl od mého domu," uvedla sedmnáctiletá Hayley Herronová z Cantonu. "Škody jsou děsivé. Tornádo strhlo elektrické vedení a vyrvalo ploty, domy mých přátel byly zničeny, některé budovy úplně zmizely. Stromy byly vytrhány z půdy a leží rozptýlené po pastvinách. Nikdy v životě jsem takovou zkázu neviděla," popsala Herronová.

Státy Oklahoma, Missouri a Mississippi zasáhly prudké deště. Pršet začalo už v pátek a na mnoha místech voda zaplavila domy a silnice. Popadané stromy mnohde přerušily elektrické vedení. Guvernéři zasažených států vyhlásili mimořádný stav.

Na jihozápadě Missouri bylo v záplavových vodách nalezeno tělo dvaasedmdesátileté ženy, jejíž auto odnesla voda. Další žena zahynula v sobotu, když na její obytný karavan ve státě Arkansas spadl strom. V Arkansasu si rozmary počasí vyžádaly ještě dvě další oběti, záchranáři navíc pátrají po dvou dětech ve věku 18 měsíců a čtyř let, které byly v autě, jež z mostu strhla rozvodněná řeka. Jeden mrtvý v důsledku povodní je hlášen také ze státu Mississippi.