O dalším osudu Marie Szonertové-Biniendaové, která byla honorární konzulkou se sídlem v Akronu v americkém státě Ohio jmenována teprve nedávno, rozhodne ministr zahraničí Witold Waszczykovski po svém návratu z Austrálie, informovala agentura PAP.

Szonertová-Biniendaová zodpovědnost za zveřejnění obrázku odmítá. Její účet na sociální síti údajně napadli hackeři. Svou funkci nicméně sama dala už v pátek k dispozici. Zároveň si ale postěžovala, že proti ní média vedou "masivní kampaň".

Agentura AP připomněla, že jeden z Tuskových dědečků krátce sloužil za druhé světové války v německém wehrmachtu, což političtí oponenti expremiérovi v minulosti často předhazovali. Józef Tusk ale zřejmě krátce po nástupu do německé armády v roce 1944 dezertoval, neboť se už po třech měsících podílel na činnosti polské exilové armády.

Polská vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) dlouhodobě brojí proti expremiérovi a bývalému předsedovi opoziční Občanské platformy (PO) Tuskovi. Před časem se vláda premiérky Beaty Szydlové neúspěšně snažila zabránit jeho znovuzvolení do čela Evropské rady. Minulý týden musel Tusk ve Varšavě vypovídat v kauze neschválené spolupráce polské kontrarozvědky s tajnými službami jiného státu. Případ označil za zpolitizovaný.

Dlouhodobé napětí panuje především ve vztahu Tuska a bývalého premiéra a současného předsedy vládní PiS Jaroslawa Kaczyńského, který mu dává za vinu podíl na smrti svého bratra Lecha. Prezident Lech Kaczyński zahynul při letecké katastrofě v roce 2010 u ruského Smolenska.

Szonertová-Biniendaová je manželkou Wieslawa Biniendy, člena komise, která se na popud vlády Beaty Szydlové znovu zabývá vyšetřováním leteckého neštěstí u Smolenska, při kterém zahynulo kromě prezidenta dalších 95 lidí.