Představitel americké vlády řekl stanici ABC News, že šlo o raketu středního doletu, která se rozpadla několik minut po startu. Podle mluvčího americké armády neopustila raketa severokorejské území a pro Spojené státy nepředstavovala hrozbu.

Raketa byla dnes brzy ráno místního času (pátek 22:33 SELČ) vystřelena z oblasti severně od metropole Pchjongjangu, uvedla agentura Jonhap. CNN s odvoláním na vládní zdroj informovala, že šlo patrně o raketu středního doletu typu KN-17. Liší se zprávy o tom, zda dosáhla Japonského moře. Podle zdroje CNN vybuchla ještě nad pevninou, jiné zdroje uvádějí, že se rozpadla nad vodou.

Testy raket zapovídají Severní Koreji rezoluce Rady bezpečnosti OSN, KLDR ale tyto zkoušky přesto pravidelně provádí. CNN spočítala, že od Trumpova nástupu do funkce na začátku roku byl nejnovější test už devátý.

Američtí vládní činitelé v čele s Trumpem dali opakovaně najevo, že USA jsou odhodlané přimět KLDR k ukončení jaderného a raketového programu všemi prostředky, včetně vojenských v nezbytném případě. Pentagon vyslal do oblasti americkou letadlovou loď USS Carl Vinson jako ukázku síly amerického námořnictva. Pchjongjang ale nedávno oznámil, že bude v testování raket pokračovat.

"Svým raketovým testem, byť neúspěšným, projevila Severní Korea neúctu k přáním Číny a jejího váženého prezidenta (Si Ťin-pchinga). To je špatné," napsal Trump na twitteru. Peking dal v posledních dnech najevo sílící kritiku na adresu Pchjongjangu a podle amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona Čína KLDR pohrozila, že za provedení jaderné zkoušky uvalí na severokorejský režim jednostranné sankce. Trump v rozhovoru s Reuters, zveřejněném v pátek, ocenil přístup čínského prezidenta k řešení severokorejské otázky.

Jihokorejské ministerstvo zahraničí test označilo za "očividné" porušení rezolucí OSN a nejnovější ukázku "agresivity a lehkomyslnosti" Severní Koreje.

Jen několik hodin před severokorejským testem se v pátek kvůli KLDR sešla Rada bezpečnosti OSN. Generální tajemník OSN António Guterres jednání rady vyslovil obavy z možného vojenského konfliktu na Korejském poloostrově. Tillerson varoval, že hrozba severokorejského jaderného útoku je naprosto reálná, a vyzval, aby OSN uvalila na Pchjongjang nové sankce.

Představitel americké vlády dnes řekl Reuters, že nejnovější test by mohl urychlit přijetí nových jednostranných ekonomických sankcí USA vůči KLDR. Trumpova administrativa podle tohoto zdroje čekala "nějakou severokorejskou provokaci" před jihokorejskými prezidentskými volbami, které se budou konat 9. května.

mka