V úvodním kole volilo kandidáta radikální levice Jeana-Luka Mélenchona přes 19 procent zúčastněných voličů. Mélenchon odmítl dát svým stoupencům doporučení koho volit a valná část z nich se patrně druhého kola hlasování vůbec nezúčastní. Podle agentury AFP si odmítají vybrat "mezi morem a cholerou". Zatímco Le Penová je pro mnohé z nich extrémně pravicová, Macron je prý zase extrémně liberální.

Le Penová se snaží Mélenchonovy příznivce nalákat na to, co je v jejím a co bylo v jeho programu více méně společné: zejména ochranářská opatření před příliš otevřenou Evropskou unií.

"Obracím se na voliče hnutí Nepodrobené Francie, abych jim řekla, že dneska je nutné zablokovat Emmanuela Macrona," prohlásila Le Penová v dnes zveřejněném videoposelství s tím, že Macronův projekt je přesným opakem toho, pro co hlasovali oni v prvním kole.

Le Penová připustila, že s Mélenchonem má i rozpory, ale dodala, že nyní musejí jít rozepře stranou a že je možné o tom, co mají ve svých cílech rámcově společné, po volbách jednat.

Někteří činitelé Mélenchonova hnutí se ale nechali slyšet, že na pábení Le Penové se nenechají nalákat. Jeden z nich zdůraznil, že jedním ze znaků "nepodrobených" je odmítání fašismu.

Le Penovou dnes oficiálně podpořil nacionalista Dupont-Aignan, který v prvním kole získal 4,7 procenta hlasů. Ve francouzských médiích podle agentury Reuters uvedl, že s šéfkou Národní fronty podepsal dohodu o budoucí vládě. Dodal, že Le Penová pro něj "není příliš krajně pravicová".

Další neúspěšný uchazeč z prvního kola, centrista Jean Lassalle, dnes Francouze vyzval, aby do urny vhodili prázdnou obálku, tedy nehlasovali ani pro Macrona, ani pro Le Penovou. Lassalle v prvním kole získal 1,21 procenta hlasů.