Chovanec novinářům řekl, že premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) špičky strany informoval o současné situaci. Nejednalo se však o klíčový bod dnešního ranního jednání i kvůli tomu, že ČSSD čeká, až dopis bude fyzicky ve Sněmovně a dává si čas na seznámení s ním. "Premiér nám řekl nějaký svůj postoj, ve své podstatě čeká na ten dopis, musí se s ním seznámit, nějak ho zanalyzovat, dřív než 2., nebo 3. května to nebude," uvedl.

Babiš dostal v březnu od Sněmovny čas, aby do konce dubna objasnil vážné pochybnosti z daňových úniků. "Ještě není konec dubna. Čekáme, až pan ministr Babiš dá ten materiál, o kterém hovořil, Sněmovně. Poté se s tím materiálem seznámíme a uvidíme," řekl novinářům statutární místopředseda ČSSD Chovanec.

Chovanec i místopředseda ČSSD a volební manažer strany Jan Birke novinářům řekli, že konečné rozhodnutí, zda Babiše odvolat, přísluší premiérovi. "My jsme vůbec neřešili odvolání pana Babiše z vlády, to grémiu ani nepřísluší," uvedl Chovanec.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) novinářům ve Sněmovně řekla, že současná situace je jí nepříjemná. "Protože v podstatě trochu i veřejnost může vnímat, že se na vládě neustále hádáme. To tak není, ta vláda fungovala," uvedla. Hádky kvůli různým kauzám jsou podle ní záležitostí až posledních měsíců. Doufá, že vláda dotáhne svůj mandát do konce. Zda by v případě Babišova odvolání odešli z vlády ministři ANO, podle ní nebude nikdo z nich komentovat.

Babiš v dopisu, který má ČTK k dispozici, napsal, že považuje všechny své transakce se společností Agrofert, kterou do února vlastnil, za legální. Kritika, které čelil kvůli nákupu jednokorunových dluhopisů Agrofertu nebo prodeji svých firem společnosti je podle něj založena na lžích.

Babiš označil kauzu kolem korunových dluhopisů Agrofertu, jichž nakoupil zhruba 1,5 miliardy a jejichž výnos nepodléhá zdanění, za organizovanou kampaň a mediální hon na svou osobu. Sobotka ve čtvrtek uvedl, že Babiš dluží veřejnosti i koaličním partnerům odpovědi na množství otázek. O dalším postupu v rámci vlády i koalice chce rozhodnout na základě Babišovy odpovědi poslancům.