Dohodu strany uzavřely poté, co se už před dvěma týdny domluvily na programu svého koaličního kabinetu. Souhlasily přitom se vzájemnými ústupky. Hnutí Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) zejména souhlasilo s požadavkem Jednotných vlastenců na zvýšení minimálního státního důchodu.

Partneři se už v předchozích dnech také shodli na tom, že premiérem bude Borisov a že vláda bude mít 17 ministrů a čtyři místopředsedy, z nichž někteří stanou i v čele některých resortů. Pokud jde o rozdělení ministerstev mezi členy koalice a o konkrétní osoby, které v čelech úřadů stanou, Borisov trval na tom, že se o tom bude jednat až po definitivní dohodě a až převezme od prezidenta pověření. Poté, co se tak dnes stalo, řekl, že tato jednání začínají.

Na sestavení kabinetu má Borisov čas do 4. května, kdy parlament bude hlasovat o důvěře nové vládě. Koalice má v 240členném parlamentu většinu o pouhý jeden hlas, ale podporuje ji malá populistická strana Vůle.

Vláda chce dostát závazkům plynoucím z členství země v Evropské unii a Severoatlantické alianci a zasadit se za zvýšení příjmů, které jsou v Bulharsku daleko za unijním průměrem.

Je to poprvé, co nacionalisté usedli v bulharské vládě. Jejich aliance v kampani brojila proti migraci a ostře vystupovala proti Turecku. Politologové soudí, že nová vláda přežije přinejmenším do července 2018. V červnu 2018 Bulharsku končí předsednictví EU. Žádné významnější reformy, například soudnictví, ale analytici neočekávají.