Při incidentu, který se odehrál nedaleko ministerstva financí i sídla premiérky, nebyl podle vyšetřovatelů nikdo zraněn. Do oblasti kolem parlamentu se sjelo velké množství ozbrojených policistů. Muž byl zadržen v rámci protiteroristické operace a na základě protiteroristického zákona.

Podle svědků policie uzavřela ulici Whitehall, lemovanou vládními budovami. Viděli také muže, kterého policie donutila lehnout si na zem. Po zatčení policejní vyšetřovatelé prohledali černý batoh a podle záběrů, které mají média k dispozici, vedle na zemi ležely nejméně tři nože. Později strážci pořádku černě oděného muže s plnovousem odvedli v poutech do služebního vozu.

Muž byl mezitím dán do vazby. Policie upřesnila, že je podezřelý z držení útočné zbraně a z přípravy a podněcování k teroristickému činu.

Podle zpravodajského serveru BBC News zatčený muž žije v Londýně a má britský pas, narodil se však mimo Británii. Policie prohledává adresy, s nimiž je spojován.

Podle bezpečnostního zdroje, na který se odvolává Reuters, byl muž před zatčením v hledáčku protiteroristické policie a kontrarozvědky MI5.

Podle očitého svědka Iana Mosse, který jel po třídě Whitehall v době zatýkání v autobuse, muž nekladl policii odpor. "Ovšem policie na něj mířila zbraněmi," řekl Moss agentuře AP.

Premiérka Theresa Mayová je o incidentu průběžně informována. V době zatčení nebyla ve svém nedalekém sídle na Downing Street 10, řekla její mluvčí. Mayová dnes v rámci předvolební zamířila do hrabství Derbyshire a do Leedsu.

Podle samotné ministerské předsedkyně zatčení "ukazuje, že naše policie a naše zpravodajské a bezpečnostní služby jsou bdělé jako vždy a snaží se nám zajistit bezpečí. Myslím, že vůči těmto lidem máme obrovský dluh a vděk," prohlásila Mayová.

V okolí britského parlamentu platí zostřená bezpečnostní opatření poté, co 22. března vjel na nedalekém Westminsterském mostě útočník Khalid Masood automobilem do lidí. Pak před parlamentem ubodal policistu, který je jednou z pěti obětí atentátu. Následně policie útočníka zastřelila.

Britští poslanci se dnes sešli naposledy k plenárnímu zasedání před předčasnými volbami 8. června.

Policie upozornila, že v posledním roce zaznamenala nárůst počtu útoků nožem v Londýně. Ohrožení mezinárodním terorismem je v Británii klasifikováno stupněm "vážný", což znamená, že pokus o atentát je vysoce pravděpodobný.

O jiném možném bezpečnostním incidentu dnes informoval i skotský parlament. V úterý a ve středu prý přišly do kanceláří místních politických představitelů tři balíčky s podezřelým bílým práškem. Policie je nyní zkoumá.