Stráskou dnes podpořilo 28 zastupitelů z 48 přítomných. Nová koalice ČSSD, Pro Jižní Čechy, KDU-ČSL a Jihočeši 2012 nahrazuje alianci ČSSD, ANO a Jihočeši 2012, která se rozpadla před dvěma týdny. Důvodem byly neshody v krajském zdravotnictví mezi ANO a sociálními demokraty.

Přestože volba hejtmana byla dnes na programu hned v úvodu, zastupitelé se k ní dostali až po více než pětihodinové několikahodinové diskusi. "Mám pocit, že se odehrávalo přesně to, co jsem čekala. Jsem překážkou toho, že nebylo možné vytvořit koalici, kterou si někteří představovali. Jsem si vědoma své zodpovědnosti," uvedl Stráská a připomněla, že koalici se snažilo vytvořit i hnutí ANO, které však skončilo v opozici.

Zastupitelé dnes zvolili rovněž náměstky nové hejtmanky. Jejím statutárním zástupcem bude Josef Knot (Pro Jižní Čechy), jenž bude dohlížet na investice a rozvoj. Náměstkem pro finance se stal Jaromír Novák z ČSSD, pro zemědělství a životní prostředí Pavel Hroch (Jihočeši 2012) a pro školství a sociální věci Zdeněk Dvořák (KDU-ČSL).

Jedenáctičlennou radu doplnili dva uvolnění členové. Těmi se stali Jiří Švec (Pro Jižní Čechy) a Antonín Krák (ČSSD). Za neuvolněné radní pak zastupitelé zvolili Miroslava Jocha (ČSSD), Iva Moravce (Pro Jižní Čechy), Pavla Talíře (KDU-ČSL) a Pavla Pavla (Jihočeši 2012).

Koaliční partneři se shodli na tom, že hodlají změnit systém odměňování ve vedení Jihočeských nemocnic řízených krajem. Předseda představenstva společnosti Jihočeské nemocnice Martin Bláha minulý týden uvedl, že dá svou funkci k dispozici. Nahradí jej zřejmě bývalá ministryně zdravotnictví a nyní krajská zastupitelka Zuzana Roithová z KDU-ČSL. Právě otázka zdravotnictví vedla k pádu předchozí koalice. ANO kritizovalo fakt, že Bláha za své funkce ročně bere 7,2 milionu korun a nechává stavět pro bývalého hejtmana Zimolu rekreační dům v Lipně nad Vltavou. Zimola však nepřistoupil na to, že by Bláhu odvolal, protože jej považuje za schopného manažera. Dodal, že jihočeské nemocnice patří mezi nejlepší zdravotní zařízení v republice.

Po rozpadu koalice se snažilo novou koalici vytvořit i hnutí ANO. Oslovilo rovněž KDU-ČSL, Jihočechy 2012 i Pro Jižní Čechy a navíc chtělo spolupracovat i s ODS. Většina politických subjektů ale dala přednost konkurenčnímu projektu a spolupráci s ČSSD. V jihočeském zastupitelstvu jsou po loňských podzimních volbách i komunisté.