"Centrum jsme budovali proto, abychom mohli spojit kreativní lidí z Olomouce, kteří vyjeli do zahraničí či do Prahy, mají tendenci se sem vracet a nemají zázemí. Coworking ve světě zažívá obrovský boom. Olomouc je kreativní město, kterému podobné pracovní zázemí chybělo," řekl dnes ČTK iniciátor projektu Radek Holík. Centrum podle něj navíc umožňuje lidem se setkávat a rozvíjet ve vzájemně propojených oborech.

Centrum Vault 42 nabídne lidem se zkušenostmi z velkých firem či vlastního podnikání 35 stálých míst. Oficiálně bude v provozu na začátku června, již nyní je však obsazeno prvních deset míst. "Už jsme otevřeli zkušební provoz, zhruba od poloviny února tady sedí deset lidí, jak programátoři, tak grafici. Místa byla obsazena během jednoho týdne," uvedl další spoluautor projektu Ondřej Nosek.

Podle Holíka bylo třeba vše vyzkoušet nanečisto. "Tři lidé mě vyloženě donutili otevřít, další se přidali. Jsou to lidé, kteří věří projektu a byť se tady ještě provádí stavební činnost, už tak se jim lépe pracuje," doplnil Holík. Jednou z nich je například Bára Čermáková, která dělá marketing a tlumočí. "Využila jsem to především kvůli sebedisciplíně, svou roli hrála opotřebovanost a celkem mizející energie člověka, který pracuje na volné noze. Já to dělám už osmým rokem, je to dlouhá doba. Člověk potřebuje nové impulsy, byla to příležitost, jak se z toho dostat," řekla ČTK.

Autoři architektonické koncepce, studio Raketoplán, rozdělili prostory do několika zón. Své místo zde najde člověk, který potřebuje při práci klid, i ten, kterému naopak vyhovuje mírný ruch, nebo při práci potřebuje diskutovat. Členové centra mohou zvolit přitom tři varianty: mohou zde mít vlastní vyhrazený stůl s neomezeným přístupem do centra, variabilní místo nebo zde mohou strávit pouze jeden den. Nejdražší varianta přijde na 4700 korun měsíčně. Součástí centra jsou také tři zasedací místnosti, recepce s kavárnou, soukromá galerie, technické vybavení i vinný sklípek.

V prostorách rezidence Podkova v Koželužské ulici bývala dříve pekárna, sídlilo zde také učiliště. Tvůrcům projektu vyšla vstříc majitelka objektu, mohli tak realizovat stavební úpravy podle vlastních představ. Celý projekt vyšel podle autorů projektu na téměř deset milionů korun. Peníze investovali z vlastních zdrojů. Dotace nevyužili, podle svých slov proto, aby nebyli ničím vázáni.