Dnes vydaná výstraha ČHMÚ před vydatnými dešti platí od dnešních 18:00 do sobotní půlnoci pro Jesenicko a Šumpersko v Olomouckém kraji a celý Moravskoslezský kraj. Povodňovou bdělost ústav vyhlásil od dnešního poledne do sobotního poledne pro okresy Plzeň-jih, Plzeň-město a Rokycany v Plzeňském kraji a rovněž Jesenicko a Šumpersko v Olomouckém kraji a celý Moravskoslezský kraj.

Deště a místy sníh očekávají meteorologové na většině území Česka. Do pátečního rána spadne většinou pět až 15 milimetrů srážek, tedy pět až 15 litrů na metr čtvereční. Na Českomoravské vrchovině to ale bude až 20 milimetrů srážek, na Šumavě a v Jesenících až 25 milimetrů, a v Beskydech dokonce až 40 milimetrů. Větší srážky se budou objevovat i v pátek, v Beskydech dosáhnou do sobotního rána až 35 milimetrů.

Už v posledních dnech déšť a sníh zvedly hladiny řek, třeba na Opavě hladina dosáhla podle ČHMÚ i druhého stupně povodňové aktivity. Dnes před 13:00 byl ale podle webu ústavu stav všech měřených toků normální. Dnes budou podle meteorologů kulminovat a postupně klesat toky odvodňující Jeseníky a v pátek opět hladiny stoupnou, možná i na první povodňový stupeň. Toky odvodňující Beskydy dnes budou stoupat, v povodí Odry, Ostravice a Olše ojediněle až na druhý stupeň. Vzestupy beskydských toků budou pokračovat i v pátek.

Hladiny ostatních řek budou kolísat nebo mírně stoupat podle aktuální míry srážek. Na západě Čech nelze podle ČHMÚ vyloučit nárůst hladiny toků v povodí Úslavy a Radbuzy na první stupeň povodňové aktivity.