Moravskoslezský kraj patří k regionům s nejvyšší nezaměstnaností v zemi. Na konci března tam bylo téměř 61.000 nezaměstnaných, což představovalo podíl sedm procent. Zaměstnavatelé oproti tomu sháněli 11.000 lidí, přičemž v některých profesích zejména z technických oborů hledají poslední dobou pracovníky velmi těžko.

"Obecně se hledají zaměstnanci pro průmyslovou výrobu, většinou operátoři výroby, různí pracovníci k linkám, ale hodně i řidiči, kuchaři, číšníci, z oblasti služeb i z úklidových a bezpečnostních agentur," řekla Piskořová.

Mezi návštěvníky burzy byli kromě nezaměstnaných uchazečů i lidé, kteří by práci rádi změnili. Na možnosti na trhu práce se přišli podívat také studenti posledních ročníků středních škol. Velkým motivačním faktorem je podle Piskořové výše nabízené mzdy.

"Víme, že právě u firem, které i hodně poptávají zaměstnance, tak často právě ti zaměstnanci mění zaměstnavatele z důvodu finančního ohodnocení a hledají další možnosti a další benefity, kterými by si přilepšili," řekla Piskořová.

Obavy z růstu nezaměstnanosti v kraji vzbuzuje situace v těžební společnosti OKD, která je v úpadku a jako jedno z úsporných opatření minulý měsíc uzavřela Důl Paskov. V něm pracovalo přes 1500 lidí, na úřadu práce se zaevidovalo kolem 400 z nich. "Jsou ale aktivní, přihlašují se do rekvalifikačních kurzů a postupně si práci hledají," řekla Piskořová.

Personalistka společnosti Sungwoo Hitech vyrábějící automobilové komponenty Andrea Koňasová potvrdila, že lidi na některé pozice je obtížné sehnat. "Je těžké sehnat zaměstnance, kteří by byli odborně kvalifikovaní, to je pravda. Co do dělnických pozic, kde nepožadujeme nějaké znalosti, případně odbornost, tak tam lidi jsou," řekla.

Sungwoo Hitech aktuálně shání 30 lidí do výroby a pět pracovníků do administrativy. Firma hledá zaměstnance se vzděláním v oboru elektro nebo s průkazem na řízení vysokozdvižného vozíku. "Dále přijímáme zaměstnance přes agentury práce, kde už ty požadavky jsou nižší," řekla Koňasová. Jako bonus firma lidem nabízí například příspěvek na penzijní připojištění.

Zaměstnance hledá také švédská společnost Mölnlycke Health Care, která chystá otevření nové továrny na zdravotnické sety v Havířově na Karvinsku. "Nabíráme ale i pro karvinskou továrnu. Na specifické pozice hledáme po jednom člověku, co se týče pozic například operátor výroby, operátor balírny, tak ty počty jsou samozřejmě větší, jedná se o desítky lidí," řekla personalistka Dominika Žůrková. V Mölnlycke pracují hlavně ženy, ale firma přijímá i muže, například do balírny či skladu. Zaměstnancům nabízí příspěvek na penzijní připojištění nebo bonus za to, že nemají absence.