USA poukázaly na to, že Turecko je členem mezinárodní koalice zapojené do boje proti IS, avšak své akce proti PKK s touto koalicí nekonzultovalo.

Exilová organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) dnes oznámila novou bilanci, podle níž při útoku v Sýrii turecká letadla zabila 28 členů syrských kurdských milicí (YPG), považovaných koalicí za cenné spojence v boji proti IS. Turecko je ale označuje za odnož PKK a za teroristy. V Iráku byli při úterních náletech zasaženy jednotky iráckých pešmergů, bojujících s iráckou armádou proti IS. O život přišlo nejméně šest členů těchto kurdských oddílů.

Turecká armáda pokračovala v útocích v Iráku také dnes a ohlásila, že zabila šest členů PKK.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Mark Toner novinářům řekl, že USA vyjádřily hluboké znepokojení nad počítáním Turecka. "Koalice ty nálety neschválila, vedly ke ztrátě životů v řadách našich spojenců," řekl Toner. Podle jeho slov to poškozuje boj proti radikálům. "Uznáváme obavy Turecka z PKK, avšak takové akce poškozují úsilí v boji proti IS a rovněž naše partnery bojující proti IS v terénu," sdělil Toner.

Turecko k úterním náletům sdělilo, že v Iráku při nich přišlo o život "čtyřicet teroristů a v Sýrii třicet". Generální štáb armády útoky označil za akce, které mají teroristům zabránit přesunovat lidi, zbraně a munici do Turecka.

Za tři desetiletí bojů PKK o autonomii Kurdů v Turecku přišlo o život přes 40.000 lidí.