"Deset bodů, věřte mi, to se dá uskutečnit. My můžeme zvítězit a já vám řeknu i víc: my zvítězíme!" řekla. Podle ní bude druhé kolo jakýmsi referendem, v němž si Francouzi budou muset vybrat "mezi Francií a něčím jiným - zmizením, rozředěním Francie", citovala ji agentura AFP.

Le Penová brzo ráno vyrazila v rámci kampaně na tržnici na pařížském předměstí. Před producenty masa a sýrů prohlásila, že je stoupenkyní regulace, zatímco Macron prosazuje "naprostou deregulaci".

Macron, který je vítězem prvního kola voleb, má svou první větší akci kampaně naplánovanou na středu, kdy se má s příznivci sejít v Arrasu. Dnes v televizi TF1 Le Penovou obvinil, že její plán povede zemi do izolace, k uzavření francouzských hranic, k vzájemné nenávisti mezi Francouzi, k ekonomické katastrofě a nakonec i k oslabení dělnické třídy, která ji z velké části podporuje. Macron také řekl, že nezmění nic ve svém volebním projektu jen proto, aby získal podporu politiků z hlavních velkých stran, tedy pravicových konzervativců a socialistů, jen aby od nich dostal podporu. Poražení kandidáti obou stran - François Fillon i Benoit Hamon po uznání porážky ovšem už vyzvali své voliče, aby hlasovali pro Macrona.

Francouzská média dnes Macrona kritizují za to, že přenechává iniciativu Le Penové, která je od první minuty po prvním kole v terénu, aby získala hlasy zklamaných voličů z nedělního hlasování. Macronovi je vyčítáno, že prvenství v prvním kole oslavoval pompézně v pařížském baru, kde si mohou dovolit utrácet jen lidé s opravdu vysokými příjmy. Podle ekonomického deníku Les Echos se liberální politik do kampaně před rozhodujícím duelem ještě nepustil, což je prý chybný začátek. "Macron si dovolil vzít si trochu odstup a nechat evropskou poslankyni, aby boxovala sama v ringu," komentoval situaci odpoledník Le Monde.

Le Penová v tržnici ve Val-de-Marne prohlásila, že ji znepokojuje "volný obchod, který vystaví francouzské produkty konkurenci výrobkům horší kvality". Ocenila, že se na tržnici najde "francouzské zboží, práce pro Francouze a pro nezávislost Francie".

Neodpustila si přitom poznámku na adresu dosluhujícího prezidenta Françoise Hollandea za to, že hodlá ve druhém kole podpořit Macrona. "Děkuji Françoisi Hollandeovi. Nemohu jej už nazvat panem prezidentem, protože se jako prezident nechová. Není v této době prezidentem všech Francouzů. Děkuji, že podal další důkaz politiky, kterou dosud uskutečňoval. Té katastrofické a dramatické politiky, kterou si už Francouzi nepřejí," prohlásila Le Penová.

K jejímu postupu do volebního finále se vyjádřil její otec Jean-Marie Le Pen, který založil krajně pravicovou Národní frontu. Vztahy mezi dcerou a otcem už delší dobu nejsou nejlepší. "Volil jsem ji a budu ji volit i ve druhém kole," řekl Le Pen. Způsob, jakým jeho dcera vede kampaň, se mu ale příliš nelíbí. "Kampaň byla moc klidná, já bych ji vedl v Trumpově stylu, agresivněji. Myslím, že problémy jako je masivní migrace, bezpečnost a nezaměstnanost jsou chytlavější než problém Evropy, na které se ona zaměřila. Dělá dobrou kampaň, ale lituji, že kolem ní není dost bojová aktivita," řekl o své dceři Le Pen.

V roce 2002 se Le Pen probojoval do druhého kola hlavy státu. Výrazně ale nakonec prohrál s Jacquesem Chirakem, který obhajoval prezidentský mandát.