Všechny hackerské útoky se podle Mahjoubiho podařilo odvrátit. "Je to vážné, ale nikam nepronikli," řekl Mahjoubi agentuře Reuters. Útoky byly zaznamenány už loni v prosinci, ale v té době neměl Macronův štáb o jejich původu žádné důkazy. Nezávislá zpráva firmy Trend Micro už ale nyní vypočítává 160 pokusů o elektronickou špionáž proti různým cílům. Hackeři se například pokoušeli získat hesla k internetovým účtům členů Macronova volebního štábu.

Podle japonské firmy za útoky stojí skupina známá pod jménem Pawn Storm (Útok pěšcem), kterou podle amerických zpravodajských služeb řídí ruská špionáž. Rusko podobná obvinění vytrvale odmítá.

"Všechny zprávy, které jsme dosud zaznamenali, nejsou nic jiného než falešné," řekl dnes Peskov k obviněním. Dodal, že Rusko by uvítalo, kdyby firma Trend Micro poskytla příslušná data, na jejichž základě obvinění vznesla, aby je Moskva mohla vyhodnotit.

Francouzští experti pečlivě sledovali jakékoli známky kybernetických útoků na první volební kolo prezidentských voleb. Mnozí se obávali opakování scénáře z loňského roku, kdy se Ruskem podporovaní hackeři údajně pokoušeli ovlivnit prezidentskou kampaň v USA.

Obavy přetrvávají i před druhým kolem francouzských voleb plánovaným na 7. května, v němž se Macron utká s šéfkou krajní pravice Marine Le Penovou, s níž Moskva sympatizuje.