Motivační stipendium 1000 korun měsíčně bude určeno žákům z těch oborů, které jsou žádané na trhu práce a hrozí jejich zánik. Jde například o pokrývače. Žákům ostatních vybraných oborů, které zaměstnavatelé rovněž žádají a úřady práce u nich evidují vyšší počet volných míst, je určeno měsíční stipendium 500 korun. Prospěchové stipendium pak bude odstupňováno od 1000 do 3000 korun za pololetí. Výborní studenti těch nejžádanějších oborů by si tak ročně mohli přijít až na 16.000 korun.

"I když se spolupráce středních škol a zaměstnavatelů v našem regionu prohlubuje, stále nám chybí řada řemeslníků a jejich nedostatek se zvyšuje. Jako by už neplatilo, že řemeslo má zlaté dno. A přitom byl dobrý řemeslník v minulosti někdo, a na trhu práce o něj byla rvačka. Dnes si sice řemeslníky trh stále žádá, ale ze strany žáků základních škol i jejich rodičů není zájem o absolvování příslušných oborů," řekl hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Finanční podpora se bude ve školách, jejichž zřizovatelem je Moravskoslezský kraj, týkat 13 oborů s výučním listem a čtyř oborů s maturitní zkouškou. Seznam oborů podporovaných stipendii se může měnit v závislosti na potřebách trhu práce.

"Zavedením motivačních stipendií se snažíme podpořit zájem o potřebné obory, prospěchovými stipendii zase motivujeme k dosažení lepších studijních výsledků, tedy ke zvyšování kvality vzdělávání," uvedl náměstek hejtmana Stanislav Folwarczny (ODS).

Kraj se podle něj zaměřil hlavně na obory žádané na trhu práce, kde ze škol vychází málo absolventů. V kraji bylo například v únoru 119 volných míst pro klempíře, přičemž v tomto roce střední školy ukončili pouze tři absolventi tohoto oboru, zedníků bylo 40 na 298 volných míst.