Na dálku odpálená bomba vybuchla na silnici. Zástupce místních úřadů z města Paračinar Aríf Chán řekl, že bomba roztrhla vozidlo, když projíždělo oblastí obývanou menšinovými šíity v kmenovém území Kurram, jež leží u hranice s Afghánistánem. Podle Chána je mezi mrtvými jedna žena a dvě děti a zranění utrpělo 13 osob.

K atentátu se přihlásila frakce pákistánského Talibanu Džamáate Ahrár, která patří mezi sunnitské extremistické organizace a má na svědomí již několik velkých útoků z minulosti. Loni se například přiznala k odpovědnosti za pumový atentát, při němž na Velikonoce v Láhauru ve veřejném parku zahynulo přes 70 osob.

Pákistán bojuje již více než desetiletí s islámskými extremisty, kteří připravili o život desítky tisíc lidí. Pákistánská armáda oznámila, že dnes byli ve věznici popraveni čtyři členové pákistánského hnutí Taliban.

Šíité a sunnité představují dvě hlavní odnože islámu, které rozděluje pohled na nástupnictví proroka Mohameda. Vyznavači šíitské větve islámu tvoří pětinu 180milionové pákistánské populace, zatímco vyznavači sunnitského islámu 77 procent obyvatelstva.