Rozhlasové a televizní stanice vysílají od nedělního večera pořady a dokumenty s tematikou druhé světové války a vraždění Židů.

V Izraeli je stále naživu přes 200.000 lidí, kteří holokaust přežili. Stát je často kritizován za to, že si toto těžké období židovských dějin neustále připomíná, avšak o přeživší se dostatečně nestará. Velká část z nich žije na prahu bídy, připomenula agentura AFP.

Premiér Benjmain Netanjahu v neděli při vzpomínkové slavnosti pořádané v jeruzalémském památníku obětem holokaustu Jad vašem pohrozil všem, kdo vyhrožují zničením Izraele. "Írán a Islámský stát nás chtějí zničit a proti židovskému státu se šíří nenávist. V našem světě přežívá silný a slabý je potlačen. Zakusili jsme to na svou kůži za šoa (holokaustu) a tato lekce je v našich myslích trvale přítomna. Z bezbranného národa jsme se stali státem, jenž má obranné síly, které patří k nejúčinnějším na světě," prohlásil premiér.

V Izraeli patří den připomínky holokaustu k nejsmutnějším v roce. Kavárny a zábavní podniky zůstávají zavřeny, pořádají se vzpomínkové akce.

Při holokaustu zahynula až třetina světového židovstva. Po válce, v roce 1948, vznikl Izrael, kam se uchýlily tisíce lidí, kteří válečné hrůzy přežili.

Mezinárodní den připomínky holokaustu připadá na leden, v Izraeli na 27. den sedmého měsíce židovského kalendáře a je vázán na povstání ve varšavském ghettu z roku 1943, které se připomíná 14. dne měsíce nisanu.