Na společné tiskové konferenci po setkání s Mattisem nejvyšší americký generál v Afghánistánu John Nicholson obvinil Rusko, že vyzbrojuje Taliban. Na dotaz novinářů nijak nekonkretizoval ruské zapojení do afghánské války. "Ne, to nehodlám popřít," odpověděl jen na dotaz, zda Rusko poskytuje Talibanu širokou škálu pomoci včetně zbraní.

Vysoký americký vojenský činitel, který si nepřál být jmenován, novinářům řekl, že podle informací rozvědky Rusko poskytuje Talibanu pomoc ve formě peněz i zbraní, jako jsou kulomety, uvedla agentura Reuters.

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa chce vypracovat novou strategii pro Afghánistán, kde místní prozápadní režim stále neúspěšně bojuje s povstalci z hnutí Taliban a dalšími islamistickými skupinami. Mezinárodní jednotky ukončily bojové operace v zemi v roce 2014.

Podle Reuters nyní v Afghánistánu působí asi 13.000 zahraničních vojáků, včetně 8400 Američanů, kteří poskytují podporu svým afghánským kolegům. Velitel afghánské mise generál Nicholson v únoru prohlásil, že americká armáda potřebuje v Afghánistánu několik tisíc dalších vojáků, aby mohla efektivně plnit asistenční úlohu.

Taliban kontroluje velké části afghánského území a po zimním období tradičně přechází do ofenzívy. Při pátečním útoku na armádní základnu u města Mazáre Šaríf na severu země zabili bojovníci Talibanu 140 afghánských vojáků a mnoho dalších zranili. V reakci na tuto akci dnes podali demisi afghánský ministr obrany a náčelník generálního štábu.

Mattis v Afghánistánu v minulosti sloužil jako člen amerických ozbrojených sil, ve funkci šéfa Pentagonu je v zemi poprvé. Na návštěvu přicestoval deset dní poté, co americké letectvo shodilo svou nejsilnější nejadernou bombu se zhruba 11 tunami výbušniny na jeskynní komplex na východě Afghánistánu a zabilo nejméně 90 bojovníků Islámského státu.