Macronovi už vyslovili podporu poražení kandidáti obou tradičních velkých stran, republikánů a socialistů. Podle kandidáta francouzské pravice Françoise Fillona by Le Penová vedla zemi k nezdaru.

Kandidát Socialistické strany Benoit Hamon uznal, že letošní prezidentské volby znamenají pro Socialistickou stranu "historický trest". I přes tvrdou porážku však řekl, že levice není mrtvá. Nyní devětačtyřicetiletý poslanec a bývalý ministr pro vzdělání vyzval francouzské voliče, aby ve druhém kole voleb pomohli porazit Národní frontu Le Penové a hlasovali pro Macrona.

Nikoho z obou postupujících kandidátů ve svém povolební vystoupení nepodpořil kandidát krajní levice Jean-Luc Mélenchon, který se patrně umístil na čtvrtém místě za Fillonem.

Také francouzský socialistický premiér Bernard Cazeneuve dnes vyzval všechny demokraty, aby ve 2. kole prezidentských voleb hlasovali pro Macrona. Podobnou výzvu na twitteru učinil ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault.

Před případným prezidentstvím Le Penové dnes varoval také bývalý pravicový premiér Alain Juppé. "Bez váhání podporuji Emmanuela Macrona v jeho souboji s FN (Národní frontou Le Penové), která by Francii přivedla do katastrofy," napsal na twitteru 71letý republikán, který stál v čele vlády v letech 1995 až 1997.

Podobně se dnes vyjádřil i pravicový premiér z let 2002-2005 Jean-Pierre Raffarin, který vyzval všechny demokraty, aby ve druhém kole podpořili Macrona.

Vlivný republikánský poslanec François Baroin dnes také prohlásil, že ve druhém kole bude hlasovat pro Macrona. Uskutečnění plánů Le Penový by prý zemi uvrhly v chaos.

Baroin připustil, že prohra Fillona znamená pro jejich stranu "zemětřesení". Republikánská strana však podle něj bude usilovat o většinu v červnových parlamentních volbách.

Macronovi po telefonu blahopřál k vítězství v prvním kole prezidentských voleb dosavadní socialistický prezident François Hollande.