Atmosféra před ambasádou byla podle zpravodajky ČTK klidná. Čekání na Velkopřevorském náměstí si někteří voliči krátili četbou knížek a časopisů. Kromě Francouzů žijících v Česku stáli ve frontě i turisté. Na pořádek před ambasádou dohlíželo kromě personálu velvyslanectví i několik policistů.

"Dvě a půl hodiny čekání na ambasádě, abychom mohli odvolit. Na dva tisíce voličů a na deset hodin otevřené volební místnosti jenom dvě plenty," postěžovala si jedna z voliček na facebooku po návštěvě Bukvojského paláce. Poznamenala, že obdobné to bylo na celém světě a svůj příspěvek zakončila otázkou, proč volby francouzské úřady nezajistí lépe.

Ne všichni z Francouzů žijících v Česku však využili možnost hodit svůj hlas osobně. V jejich zemi je totiž možné delegovat volební právo na někoho jiného tím, že v průběhu roku si nechá na úřadu vystavit speciální formulář, tato možnost je ale omezená. Jeden volič může zastupovat pouze dva lidi, z toho pouze jednoho ze zahraničí. Možnost elektronické volby francouzské úřady zrušily kvůli hrozbě kyberútoků.

Na seznam voličů francouzské ambasády v Praze se zapsalo přes dva a půl tisíce lidí. Uvedl to server Českého rozhlasu iRozhlas.cz. Voliči podle něj hlasovali v jednom ze sálů Bukvojského paláce, hned vedle místnosti, kde někdejší francouzský prezident François Mitterand na konci 80. let přijal české disidenty včetně Václava Havla.

První kolo francouzských voleb začalo dnes v 8:00 ráno a všechny volební místnosti se uzavřou nejpozději úderem 20. hodiny. O přízeň voličů usiluje 11 kandidátů. Největší šanci na postup do druhého kola podle průzkumů mají proevropský centrista Emmanuel Macron, protievropsky naladěná kandidátka krajní pravice Marine Le Penová, pravicový kandidát François Fillon a reprezentant radikální levice Jean-Luc Mélenchon.

Účast ve francouzských prezidentských volbách činila k dnešním 17:00 SELČ 69,4 procenta. To je zhruba o procento méně než při volbách před pěti lety, oznámila volební komise.