"Je to náš občanský úkol, přestože jsme tady," řekl agentuře AFP Adrien Gontier ve Washingtonu, kde se před volbami zaregistrovalo přes 11.000 voličů. V zámoří volili Francouzi kvůli časovému posunu už v sobotu. Dohromady se v USA a Kanadě přihlásilo asi 200.000 osob, ve Spojených Státech jich je oproti minulým volbám o 30 procent více.

"Koneckonců jsme tady ve Spojených Státech viděli, co se stane, když se volí špatně nebo nevolí vůbec. Neradi bychom, aby měla Francie svého Trumpa," vysvětluje svoji účast další Francouz v hlavním městě USA v narážce na zvolení amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Desítky volebních místností se dnes otevřely také v Británii a před některými z nich již čekaly stovky nedočkavců. "Myslím, že v Londýně přijde volit asi 50.000 lidí, takže nás čeká perný den," uvedl předseda komise v jedné z volebních místností v britské metropoli Edouard De Guitaut.

"Hodilo by se mi odvolit elektronicky, ale to nebylo možné. Takže člověk si musí přivstat a vystát frontu, protože tady jde o občanskou povinnost," řekla AFP Magalie Belmová ve čtvrti South Kensington, kde prostoje u volební místnosti přesahovaly dvě hodiny.

Francouzské ministerstvo zahraničí, které odpovídá za organizaci hlasování v cizině, dnes odpoledne uvedlo, že "globálně nenastaly žádné větší problémy". Dodalo, že "tu a tam" byly fronty, a to především v Montréalu. "Tam jsme zaznamenali největší potíže," informoval úřad podle deníku Le Monde. Ministerstvo dodalo, že volby organizovalo na základě účasti v roce 2002. Pro rozhodující druhé kolo v květnu chce zvětšit počet volebních místností.

Kromě Montréalu se museli velkou dávkou trpělivosti obrnit také voliči v Torontu nebo Berlíně, jediným bezpečnostním zádrhelem však zůstává incident z New Yorku. Tamní francouzský konzulát, kde hlasování probíhalo, byl v sobotu odpoledne nakrátko evakuován po nahlášení bomby.

U amerických volebních místností vládla v důsledku "současného kontextu" mimořádná bezpečnostní opatření, podobně jako ve Francii. Americký prezident Donald Trump se domnívá, že čtvrteční atentát v Paříži "zřejmě pomůže" výsledku Marine Le Penové. Vlna útoků podle jedné voličky v argentinském Buenos Aires rezonuje i v zahraničí. "Hodně lidí jde volit, podle mě je atentáty mobilizují," myslí si Noémie Nabelová.