Při pátečním útoku na vojenskou základnu u provinčního hlavního města Mazáre Šaríf bylo podle údajů provinční vlády zabito nejméně 140 afghánských vojáků a přes 160 dalších zraněno. K útoku se přihlásilo hnutí Taliban, jehož bojovníci napadli mimo jiné mešitu na základně, kde se vojáci právě v té době shromáždili k modlitbám. Provincie Balch přitom dlouhou dobu patřila mezi ty spíše bezpečné afghánské provincie.

V sobotu navštívil armádní základnu prezident Ašraf Ghaní. Poté svolal krizové zasedání bezpečnostní a obranné rady státu. Mluvčí prezidentského úřadu ohlásil na dnešní odpoledne tiskovou konferenci.

Zatímco truchlící rodiny dnes pohřbívají své syny, kteří padli za oběť masakru na vojenské základně, sílí v zemí volání po důsledném vyšetření jeho okolností a "padání hlav" odpovědných osob. Zatrpklost a rozhořčení budí především počáteční zamlžování bilance obětí útoku ze strany oficiálních míst - ministerstvu obrany trvalo celých 24 hodin, než zveřejnilo údaj o "více než stovce mrtvých a zraněných", připomíná agentura AFP - a neschopnost odpovědných činitelů a zpravodajských služeb ochránit národní ozbrojené síly dokonce i v areálu vojenské základny.

Na sociálních sítích se šíří příspěvky plné smutku a zároveň pobouření a volání po tom, aby odpovědné osoby za masakr zaplatily, "Kdo odstoupí po masakru v Mazáre? Ministr obrany, jeho náměstek nebo nějaký bezvýznamný úředníček jako obětní beránek?" ptá se na svém twitterovém účtu Badloon, politický analytik, který se angažuje v hnutích mládeže.

"Nejlepším způsobem uctění (mrtvých) je potrestat ty, kdo selhali nebo spolupracovali s nepřítelem: určití činitelé musejí odejít," žádá další.

Mnozí žádají demisi ministra obrany Abdulláha Habíbího a velitele 209. armádního sboru kvůli "zanedbání povinností".

Analytik Attíkulláh Amarchail vidí v masakru z Mazáre Šarífu především "totální fiasko zpravodajských služeb, které se opakuje a opakuje". "Čelíme gerile s bojovníky, kteří útočí v malých skupinkách a způsobují ohromné škody. Je nutné naučit se postavit jejich taktice," řekl agentuře AFP.