V Horských lázních Karlova Studánka na Bruntálsku se o Velikonocích otevřela nová lázeňská cukrárna. "Cukrárna tady kdysi byla. Teď bude jiná v tom, že si tam budeme sami vyrábět produkty, sami péct, dělat zákusky, zmrzlinu," řekl ředitel lázní Radomír Maráček. Další novinkou pro pacienty by měla být obměna van na uhličité koupele, které se nacházejí v Letních lázních.

Loni lázním vzrostly tržby o pět procent zhruba na 120 milionů korun a dobrý rok čekají i letos. "V tomto období jsme třeba oproti jiným rokům výrazně plnější, než jsme bývali. Nějaká malá volná kapacita teď ještě možná je, ale předpokládá se, že v období hlavní sezony budeme zase plní a pravděpodobně nebudeme schopni přijímat všechny pacienty jako v loňském roce. Očekává se, že bude větší převis poptávky před možnou nabídkou," řekl Maráček.

Karvinské Lázně Darkov pokračují v modernizaci ubytovacích prostor. Za šest milionů korun kompletně zrekonstruovaly páté patro budovy B Rehabilitačního sanatoria v Karviné-Hranicích, kde vzniklo 12 nadstandardních jednolůžkových pokojů, sesterna, ordinace a čekárna. Těsně před zahájením sezony také v Historických lázních kompletně předělaly druhé podlaží budovy zvané Staré lázně, tam vzniklo 19 pokojů. "V plánu na letošní sezonu je dále výměna oken v Rehabilitačním sanatoriu a další rekonstrukce objektů a míst od recepcí až po interiéry lázeňského bistra," uvedl mluvčí lázní Miroslav Slaný.

V loňském roce navštívilo Lázně Darkov 13.000 lidí, což bylo zhruba stejně jako v roce 2015. Postupně se ale prodlužuje délka pobytů hostů, kteří v Darkově zůstávají mnohem déle než v minulých letech. Slaný uvedl, že tržby lázním vzrostly meziročně o sedm procent na 390 milionů korun.

Také pro Sanatoria Klimkovice u Ostravy byl loňský rok úspěšný. Prokurista Jozef Dejčík už dříve řekl, že jim tržby stouply zhruba o pět procent na více než 300 milionů korun. Pro letošní rok přicházejí s novinkami v léčbě dospělých i dětí.

Dospělým nově poskytují spinální relaxaci na vodní posteli, která slouží k šetrnému manuálnímu protažení svalů ve spirálách. Další novinkou je rozšíření multisenzorické stimulace ve speciální místnosti Snoezelen. "Naprostou novinkou je léčba dysfagie, tedy poruchy polykání. Je určena pro pacienty se zavedením sondy přímo do žaludku a Sanatoria Klimkovice ji nabízí jako jedno z mála zařízení v České republice. Při léčbě dysfagie používají lékaři v některých případech nový přístroj VitalStim, kterým se aplikuje do svalů na krku nervosvalová elektrická stimulace," uvedla mluvčí sanatorií Ivana Gračková.

Sanatoria mají první dva roboty. "Robotická ruka Armeo slouží k zlepšení hybnosti horní končetiny pro dospělé například po cévní mozkové příhodě. Robot na trénink chůze Prodrobot je určen pro děti, a to především s diagnózou dětská mozková obrna," uvedla Gračková.

Novinkou pro děti je v Klimkovicích balanční centrum, v němž je například vodní postel přinášející novou dimenzi balančního cvičení. Nový je podle mluvčí OptiMusic, audiovizuální systém, který hraje v interakci s barevnými světelnými paprsky, přičemž jakýkoliv pohyb spouští zvuk. Umožňuje tak lidem rozhodovat o zvucích, které slyší a které je obklopují.