Zájem o obě lázeňská místa v kraji v posledních dvou letech roste. Lázně Kundratice dokonce loni v závěru roku nemohly přijmout všechny žadatele. "Bylo to v řádu desítek, na které se nedostalo. Letos se nám zatím zájemce daří uspokojovat," uvedl ředitel Lázní Kundratice Otto Doležal.

Lázním obecně pomohla změna úhradové vyhlášky před dvěma lety. Do lázní tak jezdí více lidí, kterým pobyt platí pojišťovny. Podle Doležala ale neklesá ani zájem mezi takzvanými samoplátci. "Řekl bych, že dokonce mírně stoupá," uvedl. Za rok se v Lázních Kundratice léčí s nemocemi pohybového ústrojí až 4000 lidí, k dispozici mají 200 lůžek. O zvyšování kapacity lázně podle Doležala neuvažují. "Je optimální vzhledem k tomu, aby byl zachován ráz lázní, klid a také prostředí, aby nebylo přetěžované," řekl.

Zázemí se ale podle ředitele snaží neustále vylepšovat. Za poslední rok obměnily lázně vybavení pokojů v obou ubytovacích domech, nově vydlážděné jsou chodníky, opravovala se další část balneo provozu a renovací za stovky tisíc korun prošel altán s tanečním parketem. "Kdybychom postavili úplně nový, vyšlo by nás to levněji. Chtěli jsme ale zachovat jeho ráz, je zde už přes sto let," dodal.

V Lázních Libverda nyní rekonstruují jídelnu, hotová by měla být na konci dubna. "Jedná se o investice v hodnotě desítek milionů korun," uvedla vedoucí obchodního oddělení lázní Bernadeta Zapadlová. V plánech je podle ní rekonstrukce bazénu.

Lázně Libverda v Jizerských horách se specializují na srdeční a cévní onemocnění, léčení pohybového ústrojí a onkologických nemocí. Oficiální zahájení sezony se svěcením pramene chystají lázně na druhou květnovou sobotu. Zájemci si budou moci při zahájení prohlédnout i úložiště minerální vody, rekonstruované před několika lety. "V Lázních Libverda dochází k maximálnímu využívání účinků místních minerálních pramenů, zejména k uhličitým koupelím a pitným kúrám," uvedla Zapadlová. Za rok mají v Lázních Libverda kolem 10.000 klientů, kapacita lázní je 500 lůžek v šesti hotelích a penzionech.