František svá slova pronesl v bazilice svatého Bartoloměje v rámci ceremonie věnované novodobým křesťanským mučedníkům. Při této příležitosti hovořil o vlastním dojmu z loňské návštěvy uprchlického tábora na řeckém ostrově Lesbos. Zde prý mluvil s muslimem, který mu popsal, jak teroristé zabili jeho křesťanskou ženu, protože odmítla pohodit krucifix.

"Nevím, jestli se mu podařilo opustit ten koncentrační tábor, protože uprchlické tábory, mnohé z nich, jsou koncentrační (typem) kvůli velkému množství lidí nechaných uvnitř," řekl ve vzpomínce na onoho muslima.

AJC vyzval papeže, aby "přehodnotil svou politováníhodnou volbu slov". "Podmínky, ve kterých nyní migranti žijí v některých evropských zemích mohou být velmi obtížné, a stále zasluhují větší mezinárodní pozornost, ale rozhodně to nejsou koncentrační tábory," uvedl šéf AJC David Harris. Nacisté využívali koncentrační tábory k otrocké práci a vyhlazování, připomněl.

František zároveň znovu ocenil státy, které uprchlíkům pomáhají a vyzval sever Itálie, aby přijal více migrantů a následoval tak velkorysost jižních částí země. Jako argument zmínil i to, že Itálie má jednu z nejnižších porodností na světě. "Pokud zavřeme dveře i migrantům, nazývá se to sebevraždou," prohlásil.

Ceremonie připomněla i pětaosmdesátiletého francouzského kněze Jacquese Hamela, kterého loni v červenci v kostele v Normandii zavraždila dvojice mladých francouzských muslimů. V bazilice byla přítomna i Hamelova sestra.

V minulosti se objevily názory, že koncentračním táborům se podobají uprchlická střediska v Libyi. Takovéto informace obsahovaly i diplomatické zprávy, které dostalo Německo, uvedla v únoru agentura APA.

kan